QA (Quality Assurance) Testing - ulaznica u IT svijet

QA Testing je pojam za koji ste u posljednje vrijeme čuli sigurno makar jednom i možda makar nasumično, a popularnost ove IT oblasti, koja sve više uzima maha, zaslužna je za to.

Ako s QA Testingom i cjelokupnom pričom oko ove oblasti još uvijek niste na ti, odgovori na uobičajena pitanja ispod pomoći će vam da saznate više o ovoj IT grani i odgonetnete zašto je mnogi nazivaju prečicom u IT svijet.

 

  • Što je QA (Quality Assurance) Testing i zašto je važan?

QA (Quality Assurance) Testing je grana IT industrije zadužena za osiguravanje kvalitete softvera prije isporuke krajnjem korisniku.

Pojednostavljeno, misija QA Testera je da prevenira eventualne nedostatke, poteškoće i pogreške u razvijanju softvera, kako bi se krajnjem korisniku isporučio proizvod koji zadovoljava postavljene standarde i omogućuje maksimalno korisničko iskustvo. Potražnja za QA testerima je u ekspanziji, jer čine nezamjenjiv dio tima i jedna su od glavnih karika u razvoju i isporuci proizvoda korisnicima.

Obzirom da programiranje nije neophodno za početak bavljenja ovom oblasti i da alati sami po sebi nisu kompleksni, idealna je ulaznica u IT svijet i odskočna daska ako želite karijeru razvijati u pravcu IT tržišta.

 

  • Gdje se sve provodi QA (Quality Assurance) Testing?

Odgovor je vrlo jednostavan - u pravilu, gdje god se razvija neki softver proizvod. Zadaća testera je da kroz različite provjere (kvalitete, brzine, bezbjednosti, funkcionalnosti…), promatrane iz perspektive krajnjeg korisnika, predvide i time preveniraju mogućnost pojave grešaka jednom kad je proizvod pušten ka krajnjem korisniku.

 

  • Je li potrebno poznavati programiranje za bavljenje QA (Quality Assurance) Testingom?

Poznavanje programiranja može samo dodatno pomoći, no nije neophodno da biste se počeli baviti ovom oblasti, jer je uloga QA testera definirana prvenstveno tako da se testeri pri radu ponašaju kao krajnji korisnici (jasno je da krajnji korisnici mogu koristiti digitalne proizvode bez poznavanja programiranja). Laički, koristite proizvod kao što će ga sutra korisititi bilo koji krajnji korisnik, no zapravo ste jedna od ključnih karika u razvoju softvera, koja minimizira eventualnu štetu i rizik. Zanimljivo, zar ne?

 

  • Kvalitetan QA tester - šta to podrazumijeva?

Prvenstveno da ste osoba koja je otvorena i motivirana za usvajanje novih znanja. Prijelaz iz druge industrije može posebno doprinijeti tome da se osjećate kao da ste “pali s Marsa” na početku, no ubrzo ćete shvatiti da se vještine jako brzo i lagano usvajaju, naravno, ako ste predani radu.

Oštro oko, osjećaj za detalje, mogućnost sagledavanje stvari iz druge perspektive idealne su osobine za ovaj posao, kao i razumijevanje prioriteta. I da, biti slobodan da postaviš pitanje, jer nema glupih pitanja i svaki odgovor na vaše pitanje je samo informacija više koja će vam pomoći u radu.

Nije dovoljno biti samo dobar u pronalaženju eventualnih grešaka, od iznimnog je značaja na koji će način one biti prenešene, kako bi generirale najbolji mogući rezultat, za šta je neophodna kvalitetna komunikacija.

 

Koliko odgovoran i izazovan, toliko i zanimljiv - QA testeri često tako opisuju svoj posao. Već smo naveli da je potražnja za ovim kadrom konstantno u porastu, a još bitnije je da kompanije u kojima QA testeri rade uglavnom imaju odlične uvjete za rad,  počevši od principa rada, radnog vremena, pa sve do financijskih očekivanja.

Za kraj donosimo jedan slikoviti primjer vrijednosti QA testera, nastao prema istinitoj priči. :)

 

Printscreen: Google Maps Hacks by Simon Weckert

Umjetnik Simon Vekert je jednom prilikom doslovno izmislio gužvu na berlinskim ulicama, provozavši 99 mobilnih telefona u malim crvenim kolicima. Zbog količine mobilnih uređaja, s uključenom GPS lokacijom Google Maps je detektirao gužvu na ulici i upozorio vozače na istu, iako su ulice zapravo bile prazne. Kroz ovaj performans umjetnik je želio pokazati koliko se ponekad bezrezervno oslanjamo na tehnologiju, koja nas nekad zna i prevariti. Tim QA testera je sigurno mnogo naučio na ovom primjeru i da je nekome od njih ovakva ideja pala na um, možda bi sada i naša sekcija primjera bila prazna.

Pročitajte naša pravila o privatnosti.