Damir Šagolj

Damir Šagolj

Rating

Damir Šagolj je rođen 3. maja 1971-e u Sarajevu od roditelja novinara i profesorice pedagogije. Osnovnu školu završava u Sarajevu, a nakon prvog razreda srednje građevinske škole se seli sa porodicom u Moskvu gdje otac radi kao dopisnik Oslobođenja. U Moskvi upisuje i završava tri godine studija automatike na Moskovskom Energetskom Institutu. 1990-e se vraća u Sarajevo i gdje nastavlja studije automatike te sa dvadeset godina apsolvira na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 
 
Rat provodi u Sarajevu.
 
Nakon završetka rata i demobilizacije, zapošljava se u novinskoj agenciji Reuters. Kao novinar Reuters-a radi u Bosni i Hercegovini, regionu ali i širom svijeta pokrivajući najveće svjetske događaje – uglavnom konflikte, prirodne i druge katastrofe ali i druge priče od globalnog značaja.
 
2009-e godine se seli na Tajland a 2015-e u Kinu odakle nastavlja raditi kao novinar i menadžer u agenciji Reuters.
 
U preko dvadeset godina rada, izvještavao je iz preko četrdeset zemalja. Damirovi radovi su objavljivani u najvećim svjetskim medijima a za njih je dobio najznačajnije sktrukovne nagrade, uključujući i Pulitzer-ovu za izvještavanje o tragediji naroda Rohinjga u Mijanmaru i Bangladešu.
 
Predaje i drži radionice iz oblasti fotografije i novinarstva na uglednim obrazovnim ustanovama širom svijeta.
 
Magistrira, uz najviše ocjene, na Univerzitetu umjetnosti u Londonu 2012-u.
 
Oženjen je i otac prekrasnog sina. Supruga Sanda Popovac je dugogodišnji akademski radnik Univerziteta u Sarajevu.

Pročitajte naša pravila o privatnosti.