Haris Salkić i Samra Salkić

Haris Salkić i Samra Salkić

Rating

Haris Salkić je student Mašinskog fakulteta u Sarajevu i mladi entuzijasta koji se bavi robotikom. Završio je Srednju tehničku školu u Brčkom odličnim uspjehom. Već u srednjoj školi je razvio tri prototipa robotske ruke sopstvenog dizajna, od kojih su dvije hidraulične i jedna električna. Haris je zahvaljujući tim projektima osvojio dva puta prvo mjesto na državnim takmičenjima srednjih strukovnih škola.

 

Na Mašinskom fakultetu u Sarajevu je nastavio sa projektima iz oblasti robotike, postao predstavnik Kluba robotike ovog fakulteta, te se priključio CGP Design timu. Kao vođa tima učestvovao je na projektu razvoja robotske ruke „BUBA Robotska ruka“, koju je predstavio na Evropskoj sedmici robotike i Sajmu obrazovanja u Beogradu 2017. godine. Isti projekat je predstavio i na Brčko Business Forumu 2018. godine, te na Unlimited Sarajevo festivalu 2017. i 2018. godine.

 

Iskustvo koje je Haris stekao tokom dugogodišnjeg iskustva u oblasti robotike rezultiralo je u pokretanju vlastite biznis ideje, osnivanju start-up kompanije HAS Robotics u februaru 2019. godine. Pokretanje biznisa je ohrabreno i pobjedom na takmičenju „Sarajevo Business Forum Start-up Challenge“, gdje je prepoznat potencijal Harisove ideje za pokretanje proizvodnje robotskih ruku u Bosni i Hercegovini. Već sljedećeg mjeseca, HAS Robotics je odabran od strane Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) kao jedan od tri najbolje start-up kompanije u Bosni i Hercegovini, zbog čega je Haris postao učesnik Start-up Academy programa.

Programi

Pročitajte naša pravila o privatnosti.