Mali programeri - velika djela: JavaScript (interaktivni online kurs)

7/10

Cijena

159KM

Početak kursa

-

Trajanje

(12 h)

Rating

Mali programeri - velika djela: JavaScript (interaktivni online kurs)

- - - KURS JE INTERAKTIVAN I ODRŽAVA SE PREKO SKYPEA - - -

Opis kursa:

Programiranje je magija. To je sposobnost stvaranja stvari iz čiste mašte. Kurseve Mali programeri – velika djela: Scratch i JavaScript smo pokrenuli kako bismo djeci pružili osjećaj čarobnjačke moći koja im je nadohvat ruke – sve što im treba kako bi je realizovali je da napišu nekoliko linija koda.

 

Programski jezici su kao i jezici kojima ljudi pričaju. Da bismo mogli pričati, najprije moramo naučiti riječi i gramatiku. Isto je i sa programskim jezicima – da bismo mogli pisati kod moramo naučiti logiku kodiranja i sintaksu programskog jezika. Sa logikom kodiranja smo započeli na kursu Mali programeri - velika djela: Scratch, a sa njom ćemo nastaviti i na kursu Mali programeri - velika djela: JavaScript. Na ovom kursu ćemo započeti učenje sintakse programskog jezika JavaScript. Djeca će kroz zanimljive primjere i igrice koje će iskodirati u toku kursa razumjeti programiranje na mnogo dubljem nivou.

 

Plan i program:

  • Lekcija 1: SCRATCH – Ponavljanje (Programiranje igrice kako bismo ponovili (i naučili) osnovne koncepte programiranja.
  • Lekcija 2: Počinjemo sa osnovama programiranja u JavaScriptu – pisaćemo kod u editoru, a glavni junak naše igrice će čitati naš kod i pratiti instrukcije. Na taj način djeca će razumjeti šta je JavaScript i šta sve mozemo iskodirati u ovom programskom jeziku.
  • Lekcija 3: Osnove JavaScripta - Expressions, variables, numbers and strings (izrazi, varijable, brojevi i stringovi).
  • Lekcija 4: Conditionals and Loops (kondicionali i petlje).
  • Lekcija 5: Arrays and Objects (nizovi i objekti).
  • Lekcija 6: Osnove HTML-a


 

Očekivanja i ciljevi:

Cilj ovog kursa je da djeca ponove osnovne koncepte programiranja u Scratch-u i da nauče osnovne koncepte programiranja u JavaScriptu. 
Kurs je idealan za djecu koja su programirala u Scratch-u ili u bilo kojem drugom programskom jeziku u kojem su koristili blokove koda bez pisanja sintakse. Kurs također mogu pohađati i djeca koja nisu ranije programirala, a imaju želju da nauče nešto novo. 


 

Neophodni materijali/oprema:

  • Na kurs je potrebno ponijeti vlastiti laptop sa Windows, Linux ili Mac operativnim sistemom


Kurs traje 2 sedmice (ukupno 12 sati) i održava se u blokovima od 2 sata, tri puta sedmično. Termini održavanja kursa su ponedjeljak, srijeda i petak, od 18:00 do 20:00h. Cijena kursa iznosi 159 KM. Minimalan broj polaznika za početak kursa je 6. Kurs neće početi navedenog datuma ukoliko ne budemo imali dovoljan broj prijava. Kurs je prilagođen djeci uzrasta od 9 do 13 godina.

Preuzmite kompletan syllabus (.pdf)
Pročitajte naša pravila o privatnosti.