Scratch - napredni nivo (interaktivni online kurs)

7/10

Cijena

149KM

Početak kursa

-

Trajanje

(10 h)

Rating

Scratch - napredni nivo (interaktivni online kurs)

- - - KURS JE INTERAKTIVAN I ODRŽAVA SE PREKO SKYPEA - - -

 

Opis kursa:

Na kursu Scratch - napredni nivo ćemo pokriti naprednije koncepte kodiranja u Scratchu, kao što su funkcije i liste, dok ćemo nastaviti istraživati ​​sjajne mogućnosti koje Scratch nudi, poput kloniranja. Polaznici će raditi na novim složenim igricama u svakoj sesiji, uključujući animacije i igre. Programiraćemo i popularne “platformer games”. Kao i na svim našim dosadašnjim časovima, puni fokus će biti na kreativnosti, kritičkom razmišljanju i rješavanju problema!

Kurs je prilagođen djeci uzrasta od 9 do 13 godina.
 

Očekivanja i ciljevi:

Cilj ovog kursa je da djeca ponove osnovne koncepte programiranja u Scratch-u i da nauče naprednije koncepte poput funkcija, listi, kloniranja i kreiranja “platformer igrica”. Kurs je idealan za djecu koja su savladala osnovne koncepte programiranja u Scratch-u. Za one koji još nisu, predlažemo kurs Mali programeri - velika djela: Scratch kao početak njihovog puta u svijet programiranja.

 

Plan i program:

Lekcija 1: SCRATCH REVIEW – Programiranje zanimljive igrice kroz koju ćemo ponovili osnovne koncepte programiranja koje smo prošli i naučili na kursu Mali programeri - velika djela: Scratch.

Lekcija 2: MATH MATTERS - Kako naši programi postaju sofisticiraniji, moramo koristiti složeniju matematiku. Potrebno je malo matematike da bi se igra postupno ubrzavala ili usporavala, ili da bi se promijenila jačina zvučnih efekata. Ali ne brinite, ova matematika je zabavna i proći ćemo kroz nju korak-po-korak!

Lekcija 3: CLONING - U ovoj lekciji ćemo upotrijebiti tehniku ​​kodiranja zvanu “kloniranje”. Kloniranje je pomalo poput kopiranja i lijepljenja sprite-ova pomoću koda. Kloniranje se obično koristi kada projekt ima mnogo sličnih spriteova koji rade slične stvari. Budući da klonove stvara projekt, a ne korisnik, kloniranje sprječava korisnika da izvrši iste promjene na svakom od mnogih spriteova.

Lekcija 4: FUNCTIONS - Kako naše igrice iz dana u dan postaju sve složenije, tako se i naš kod komplikuje. Postaje nam sve teže da pronađemo grešku ako negdje pogriješimo, ili da se nakon par dana sjetimo šta smo tačno koristili u nekom projektu. Da nam se to ne bi dešavalo, trebaće nam funkcijski blokovi koji će nam pomoći da se suzdržimo od ponovnog pisanja istog koda. Naučićemo kako da definišemo taj kod u bloku, a zatim i da koristimo taj funkcijski blok. 

Lekcija 5: PLATFORMER GAME - Platformer je simulacija stvarne fizike koja se odvija u stvarnom životu. Predmeti padaju, pomiču se, klize, skaču i odskaču, a platformer ta svojstva povezuje u igru ​​u kojoj se kontrolira lik i sa njim se pokušava doći do cilja. Ako na sve to dodamo i par nivoa kroz koje treba proći do cilja, programiranje ovakve igrice obećava veliku zabavu.

 

Neophodni materijali/oprema:

Na kurs je potrebno ponijeti vlastiti laptop sa Windows, Linux ili Mac operativnim sistemom


Kurs traje 1 sedmicu (ukupno 10 sati) i održava se u blokovima od 2 sata, 5 dana u sedmici. Kurs se održava od ponedjeljka do petka, u terminu od 18:00 do 20:00h. Cijena kursa iznosi 149 KM. Minimalan broj polaznika za početak kursa je 6. Kurs neće početi navedenog datuma ukoliko ne budemo imali dovoljan broj prijava.

Preuzmite kompletan syllabus (.pdf)
Pročitajte naša pravila o privatnosti.