Zanimljivosti o švedskom jeziku koje možda ne znate

Ako bismo trebali izdvojiti nekoliko stvari po kojima je Švedska poznata, stavke koje nipošto ne bismo smjeli preskočiti su jezera, polarna svjetlost, razina recikliranja, kulturološka poveznica s Vikinzima, te nevjerovatno lijep krajolik. 

 

Šveđani su najveća skandinavska nacija, njihova kultura uveliko vuče korijene iz vikinškog doba, a za švedski jezik često kažu da uopće nije težak kao što ljudima izgleda na prvu.

 

Gramatika jezika olakšava proces učenja, jer su, primjerice, glagoli u svim licima isti, nema padeža, a i brojanje se vrši po jednakom principu kao u našem jeziku, spajanjem dva broja u jedan. 

 

Švedski jezik, koji spada u skandinavske jezike, ima mnoge zanimljivosti koje ga čine privlačnim za učenje. Poznat je po svojoj melodičnosti, koja ga čini ugodnim za slušanje i čitanje. Dosta je sličan norveškom i danskom, pa će poznavanje švedskog dosta olakšati komunikaciju u tim zemljama. Osim toga, ima mnogo sličnosti s engleskim jezikom, što govornicima engleskog olakšava proces učenja.

 

Jedna od najzanimljivijih riječi u švedskom jeziku je "lagom." Ova riječ nema izravan prijevod na mnoge jezike i označava nešto što je ravno, umjereno ili dovoljno - u osnovi, to je koncept ravnoteže i umjerenosti. Šveđani žive prema ovom načelu, a "lagom" je ključ za njihovu ravnotežu u svemu, od posla do slobodnog vremena.

 

Jednako važan pojam u švedskom društvu je i “fika”, za koju mnogi Šveđani tvrde da je jedan od glavnih pojmova koje ćete naučiti kad dođete u ovu zemlju. Ova riječ koristi se i kao imenica i kao glagol, a podrazumijeva vrijeme za ispijanje kafe, zbližavanje s prijateljima i opuštanje. Obzirom da je Šveđani piju makar jednom dnevno, teško ćete je moći izbjeći, pa će vam osnovne konverzacijske vještine na švedskom biti nužne ako želite biti aktivan sugovornik. 

 

Ako tražite kurs na kojem ćete usavršiti svoje znanje švedskog jezika, do nivoa da možete sudjelovati u svakodnevnim konverzacijama, na pravom ste mjestu, istražite detaljnije kurseve Švedski za početnike, Švedski jezik A2 i Švedski jezik B1 koje imamo u ponudi.

Pročitajte naša pravila o privatnosti.