Grafički dizajn kao jedno od najpopularnijih zanimanja današnjice

Grafički dizajn je grana industrije koja je uz IT sektor doživjela nevjerovatnu ekspanziju. Danas je postalo skoro nezamislivo da svaki proizvod, svaka kompanija, svaki događaj ne bude popraćen i vizuelno. Za realizaciju toga najčešće se koriste alati iz Adobe kolekcije, Photoshop, Illustrator i InDesign.

Zašto je grafički dizajn postao toliko popularno zanimanje današnjice?

Grafički dizajn je svuda oko nas. Svakodnevno smo izloženi, što svjesno što nesvjesno, raznim oblicima grafičkog dizajna i dizajna uopće. Danas se nijedan proizvod, usluga, ili kompanija ne mogu zamisliti bez nekog vida grafičkog prikaza. Zbog toga je velika potražnja za dizajnerima. Također, moguće je raditi sa bilo kojeg mjesta na svijetu jer sve što je potrebno su računar i dobar internet.

Koliko je širok spektar poslova koje grafički dizajner može raditi?

Jedno je sigurno, svako može pronaći nišu za sebe. Bilo da se radi o dizajniranju printanih materijala kao što su razni promotivni materijali (brošure, katalozi, tekstil, suveniri…), kreiranju reklama za online svijet, dizajniranju web-stranica i aplikacija, ili čak razvijanju čitavog vizuelnog identiteta, svako može naći ono što mu najviše odgovara i u čemu može da ispolji svoju kreativnost i znanje. U startu je najbolje probati više različitih niša pa se “pronaći” u onoj koja najviše odgovara.

Koje su najbitnije osobine dobrog grafičkog dizajnera?

Glavna osobina svakog grafičkog dizajnera je želja za neprestanim učenjem. Konstantno se razvijaju novi alati, nove tehnike, novi trendovi i jako je bitno sve to pratiti. Srećom, danas nam je ovo na dohvat ruke zahvaljujući mnogim platformama za učenje na internetu, što besplatnim što onim koje se plaćaju simbolično. Osobine kao što su kreativnost i sposobnost vizueliziranja svijeta oko nas su itekako korisne. Da bi neko bio uspješan dizajner, mora biti i samokritičan te uvijek težiti boljem i slušati mišljenja “sa strane”.

Za realizaciju projekata se najviše koriste programi iz Adobe kolekcije: Photoshop, Illustrator i InDesign, recite nam više riječi koji program trebamo koristit za koju vrstu dizajna?

Ovo je teško sažeti u jedan relativno kratak odgovor jer u mnogome zavisi od toga šta se konkretno dizajnira. Generalna podjela je da se rasterska grafika radi u Photoshopu, vektorska u Illustratoru, a višestranični dokumenti u InDesignu. U dosta slučajeva je svejedno koji se program koristi, ali postoje određena pravila u kojemu se programu šta kreira, ali o tome više na samom kursu. 😊

Na koji način će polaznici kursa Osnove grafičkog dizajna savladati korištenje tri gore navedena programa?

Kurs je koncipiran tako da sadrži teoretski dio kako bi se polaznici upoznali sa osnovnim pojmovima, alatima, tehnikama itd. Obzirom da bi bilo jako dosadno svaki put samo pričati o teoriji, svu teoriju koju spominjemo realizujemo kroz primjere koje skupa radimo na predavanjima. Na predavanjima, između ostaloga, modifikujemo fotografije, kreiramo ilustracije i dizajniramo brošure.

Da bi polaznici što bolje savladali gradivo, na startu kursa se dogovorimo oko individualnih projekata, a koje rade samostalno kao neki vid zadaće. Rok za izradu je do kraja kursa i te projekte prezentuju na posljednjem predavanju ostalim polaznicima.

Za koga je sve namijenjen kurs Osnove grafičkog dizajna na ACADEMY387?

Kurs je prvenstveno namijenjen onima koji su zainteresovani za grafički dizajn, ali ne znaju kako da počnu ili su imali nekog manjeg iskustva sa grafičkim dizajnom od prije. U ovo spadaju svi oni koji bi željeli početi sa freelanceing-om, koji trenutno dizajniraju neke jednostavnije materijale, koji s vremena na vrijeme imaju potrebu dizajnirati promoitivne materijale što za sebe, što za poslodavca, ali i oni koje grafički dizajn zanima kao hobi i žele da unaprijede svoje postojeće vještine i nauče nove.

Također, česti su polaznici koji nisu dizajneri, ali rade sa grafičkim dizajnerima i žele bolje da razumiju proces dizajniranja. U zavisnosti od prethodnog znanja i potreba polaznika, prilagodimo kurs tako da mogu svi pratiti.

Konačni cilj kursa je da polaznici savladaju osnovne alate i tehnike kako bi nakon kursa mogli samostalno odgovoriti na većinu zadataka. Ukoliko neko nije siguran da li je kurs za nju ili njega, uvijek me može direktno  prije početka kursa.

Pročitajte naša pravila o privatnosti.