Zašto je C# odličan izbor za početak učenja programiranja?

Šta donosi dvodnevna C# radionica programiranja namijenjena srednjoškolcima? 

C# radionica programiranja je interaktivna radionica namijenjena srednjoškolcima koji imaju želju da se upoznaju sa C# programskim jezikom. Kroz interaktivnu radionicu naš glavni zadatak će biti da zajedno naučimo kako pisati kod i kreirati aplikacije pomoću C# programskog jezika, te da steknemo osnovno znanje i temelje za sljedeće korake učenja programiranja. Na ovoj radionici ćemo učiti i programirati u C# jeziku, naučiti njegove osnovne i najbitnije dijelove, a usvojit ćemo i znanja koja su primjenjiva i na druge programske jezike. Predavač na radionici je Almir Vuk, softver inžinjer sa dugogodišnjim iskustvom rada u industriji, kao i redovan predavač na konferencijama, seminarima, meetupima, pored full-time obaveza Almir nosi prestižnu titulu Microsoft MVP. 

Za šta se sve koristi C# i zašto je odličan izbor za početak učenja programiranja?

C# je jedan od najpopularnijih programskih jezika danas, što ga čini jako privlačnim i dobrim izborom za početak. C# i .NET se danas mogu koristiti za razvoj različitih aplikacija, uključujući backend rješenja, mobilne aplikacije, desktop aplikacije, IOT rješenja, razvoj igara, kao i za razvoj enterprise softverskih rješenja. Sa znanjem C# koje će učesnici ponijeti sa ove radionice mogu nastaviti istraživati zanimljivi svijet programiranja. Učenjem osnova ovog jezika otvara se mogućnost da učesnici također istražuju i druge jezike koji su po sintaksi slični C#-u. C# je odličan izbor za početnike jer predstavlja odličnu kombinaciju osnovih stvari iz svijeta C programskih jezika, u kombinaciji sa modernijim pristupima koje imamo i u drugim programskim jezicima.

Da li je potrebno predznanje i na koji način će polaznici usvajati znanje?

Ova radionica je namijenjena početnicima i kao takva ne zahtijeva neko posebno predznanje iz programiranja, ali je potrebno da osoba ima jaku želju i motivaciju za učenjem novih stvari i istraživanje istih u slobodno vrijeme. Učesnici će se družiti sa programskim kodom na zabavan način sa minimalnim udiom teorije, pa je sama radionica bazirana na konkretnim primjerima i praktičnom pristupu usvajanju novih programerskih znanja. 

Nakon završetka dvodnevne C# radionice, kako srednjoškolci mogu nastaviti sa unaprijeđivanjem vlastitog znanja?

Glavni cilj i očekivanje nakon završetka radionice jeste da polaznik može samostalno nastaviti s učenjem naprednijih tema ili po mogućnosti početi sa radom na nekim real-world side-projektima koji se temelje na C# i .NET-u, bilo da je riječ o mobilnim aplikacijama, backend riješenjima, desktop aplikacijama itd.

Znanje stečeno na ovoj radionici će učesnicima biti od velike koristi kako bi poslije mogli samostalno da istražuju naprednije teme ili da učestvuju na praksama gdje se koristi C# i .NET kao platforma, ili da stečeno znanje primjene na druge programske jezike. Poslijednje minute radionice biti će posvećene dijeljenju najboljih praksi kao i resursa za daljnje istraživanje .NET platforme i C# programskog jezika.

Veselimo se druženju i vidimo se na C# dvodnevnoj radionici

Pročitajte naša pravila o privatnosti.