Edu Sessions by ACADEMY387: Soft Skills - nikad važnije vještine u radnom okruženju danas

20/15max

Cijena

Učešće besplatno

Datum održavanja

30.03.2023.

Vrijeme

0 sedmica (1 h)

Edu Sessions by ACADEMY387: Soft Skills - nikad važnije vještine u radnom okruženju danas

Tema ove BESPLATNE sesije govorit ćemo o Softs skills/prenosivim vještinama, kao vještinama koje se odnose na lične navike i osobine, koje u konačnici oblikuju individualni rad i rad sa drugima. One su booster angažiranosti, koja utječe direktno na produktivnost. Potrebne su zbog razvoja karijere, ali i zbog stvaranja pozitivnog i funkcionalnog radnog okruženja. Soft skills izdvajaju pojedinca iz mase sličnih po ekspertizi. Bruce Tulgan (menadžment guru) je izjavio da se ljudi zapošljavaju zbog svojih hard skills, a da dobivaju otkaz zbog svojih soft skills. Bruce-ovu izjavu potvrđuje istraživanje Stanford instituta koje je ukazalo na to da 75% dugoročnog uspjeha u poslu ovisi o prenosivim vještinama. Razlog tome je u činjenici da je savremeno radno okruženje interpersonalno i da će automatizacija i vještačka inteligencija, u konačnici, rezultirati većim udjelom poslova koji se oslanjaju na prenosive vještine. Poslodavci, već sada, biraju kandidate sa razvijenim soft skills, a soft skills za kojim tragaju su:

  • Kritičko mišljenje
  • Komunikacijske vještine
  • Vještine prezentiranja
  • Rješavanje problema
  • Leadership
  • Upravljanje vremenom
  • Emocionalna inteligencija
  • Saradnja
  • Prilagodljivost
  • Kreativnost…


Zadatak uloge ljudskih potencijala u današnje vrijeme, u firmama koje ljude stavljaju na 1. mjesto i u kojima se njeguje suportivno i interpersonalno radno okruženje jeste pronaći kandidate sa razvijenim interpersonalnim vještinama. Tim prije jer takvi pojedinci demonstriraju saradničko i samoinicijativno ponašanje i potrebno im je jako malo nadzora. Također, HR profesionalci kreiraju i implementiraju programe za razvoj emocionalne inteligencije zaposlenih zbog boljeg razumijevanja neverbalnih znakova komunikacije, pravilnog prilagođavanja promjenama, donošenja dobrih odluka i konačno, razvoja leadera. Emocionalna inteligencija je najefikasniji i najmoćniji alat koji leader može imati da unaprijedi timski rad, produktivnost i ukupni učinak članova tima.


O svim ovim temama govorit ćemo na novoj edukativnoj sesiji sa diplomiranom psihologinjom Aidom Sujoldžić, koja ima preko 15 godina profesionalnog iskustva u nevladinom i privatnom sektoru u upravljanju ljudskim potencijalima, općem i tehničkom upravljanju projektima, menadžmentu, marketingu, mentoringu i coachingu.


Pridružite nam se u četvrtak, 30. marta 2023. godine u 17:30h, na našoj adresi (Maglajska 1, Sarajevo). Učešće je besplatno, ali je broj slobodnih mjesta ograničen, stoga je neophodno da popunite prijavu. 

Pročitajte naša pravila o privatnosti.